Users currently browsing this topic:

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Autor Tema: Mirogojska nesreća 31. listopada 1954.  (Posjeta: 82 vremena)

Offline garfield

  • Globalni moderator
  • Veteran foruma
  • *****
  • Datum registracije: 09.11.2018.
  • Postova: 614
  • Aktivnost:
    3.2%
  • Bodovi: 2
  • Spol: Muški
Mirogojska nesreća 31. listopada 1954.
« u: 31.10.2019. - 15:51 »
31. listopada 1954. dogodila se tramvajska nesreća na mirogojskoj pruzi, pri čemu je poginulo 19 osoba, a 37 je bilo ozlijeđeno.

U nesreći je sudjelovao tramvaj M24, u dvosmjernom obliku, garažnog broja 21, koji je prometovao na liniji 13 Šoštarićeva - Mirogoj. Nesreća se dogodila oko 8:50 kada je tramvaj, nekontrolirano se spuštajući s Mirogoja Mirogojskom cestom iskočio iz tračnica i prevrnuo se.

Vozeći prema Mirogoju tramvaj je na križanju Degenove i Medveščaka imao sudar sa zaprežnim kolima, no kako nije bilo veće štete nastavio je vožnju. U tom sudaru vjerojatno je potrošena većina pijeska, što se pokazalo kobnim.

Krenuvši s okretišta na Mirogoju vozač je otpustio ručnu kočnicu za nekoliko okretaja. Ulazeći u prvi zavoj opazio je da tračnička kočnica ne djeluje. Nastavio je bezuspješno s pokušajima kočenja tračničkom kočnicom, a kad je pokušao kočiti ručnom kočnicom bilo je prekasno, tramvaj je postigao preveliku brzinu. Spuštajući se prema Gupčevoj zvijezdi, postigao je brzinu od oko 80 km/h i nesreća je bila neizbježna. Na posljednjem zavoju prije Gupčeve Zvijezde tramvaj je iskočio iz tračnica i prevrćući se srušio tri stabla i udario u rasvjetni stup.

Poslije nesreće tramvajski promet na mirogojskoj pruzi odmah je obustavljen. Ponovno je uspostavljen deset godina kasnije, 1964., no 1967. je zbog nerentabilnosti linije i manjka vozila trajno obustavljen. 1970. godine mirogojska pruga je demontirana.
Tramvaj M24 garažnog broja 21, koji je u nesreći bio teško oštećen, bio je obnovljen te je vozio do 1974.

U spomen na nesreću postavljena je na mjestu nesreće spomen-ploča sa stihovima Davora Kovačića:
"... U osam i trideset kobnoga jutra
Jauci, krici i lom velik
Na strmoj cesti za Mirogoj
Spoje se krv, drvo i čelik!"