Users currently browsing this topic:

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Autor Tema: Okretišta tramvaja  (Posjeta: 127 vremena)

Offline garfield

 • Globalni moderator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Datum registracije: 09.11.2018.
 • Postova: 617
 • Aktivnost:
  3.6%
 • Bodovi: 2
 • Spol: Muški
Okretišta tramvaja
« u: 01.10.2019. - 20:42 »
Zbog imovinsko-pravnih odnosa jedna obitelj ogradila je danas dio okretišta u Prečkom i time blokirala promet preko njega!


VIDEO/FOTO Ogradom zagradili okretište tramvaja! Maršanić: 'Policija nema pravo maknuti nas s posjeda'

U Prečko je stigla interventna policija zbog obitelji koja je ogradom ogradila okretište tramvaja

Prava drama odvija se u Prečkom gdje je obitelj Maršanić danas popodne počela je ogradama zatvarati i betonirati okretište tramvaja u, a na teren je oko 20.30 sati došla i interventna policija.

Kako je RTL-ova Potraga objavila u lipnju, Jugoslavija je Maršanićima uzela zemlju da bi izgradila cestu koja nikada nije napravljena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag. No Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio, ni manje ni više - okretište tramvaja!

Vlasnici su tada kazali da ih Zagreb već desetljećima zavlači i sada im je dosta. Tvrdili su da će, ako im se ne plati naknada, pozvati zaštitare i na svojoj parceli istresti 15 kubika zemlje i blokirati promet.

To su danas i napravili. Na okretište je stigao i gradonačelnik Milan Bandić koji je u lipnju novinarima Potrage rekao da se ništa neće blokirati. "Neće oni blokirati ništa, Grad nikome nije ostao dužan niti će ostati, obratite se Uredu za imovinu, oni će vas dalje informirati", poručio je tada gradonačelnik Bandić.

Danas je, pak, nakon kratkog telefonskog razgovora rekao da će: "Sve biti u redu" i da će obitelji biti isplaćena odšteta.

"Nažalost, na ovaj način moram doći do svoga"
Vlasnik posjeda Mladen Maršanić gostujući u RTL-u Danas rekao je da je sutra opunomoćenik obitelji pozvan na razgovor kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Očekujem korektan razgovor koji će donijeti rezultat i dogovor. Već pola godine pokušavamo postići dogovor, no nema rezultata jer se Grad oglušuje", kazao je Maršanić.

"Radi se o tri generacije koje to nisu riješile: djed, otac pa sestra i ja kako bi došli u vlasništvo. Tri generacije su u priči. Dvije države, stara Juga i moja Hrvatska za koju sam se zdušno borio. Nažalost, na ovaj način moram doći do svoga. Ovo je moja zemlja i mi smo po pravomoćnom rješenju Grada vlasnici ove zemlje, ali prežalosno je da na ovaj način moramo doći u posjed. Žao mi je ljudi koji koriste okretište Prečko", kazao je. ZET je, dok traje blokada okretišta Prečko, organizirala prijevoz autobusima.

Gradonačelnik Bandić naložio je policiji da ukloni ogradu koju su podigli na okretištu. "Mislim da se to neće dogoditi jer policija nema pravo nas maknuti s našeg privatnog posjeda. Privatno vlasništvo je svetinja i siguran sam da nemaju ovlasti micati nas odavde", zaključio je Maršanić.

Tramvaji se okreću na Jarunu
Zbog ove situacije tramvaji ne voze do Prečkog nego se okreću na Jarunu. "Tramvaji linija 5 i 17 privremeno prometuju skraćeno do okretišta Jarun. Tramvajski promet obustavljen je između okretišta Jarun i okretišta Prečko te je uvedena izvanredna autobusna linija", izvijestili su na servisu Zagrebačkog holdinga.

(RTL)

Offline garfield

 • Globalni moderator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Datum registracije: 09.11.2018.
 • Postova: 617
 • Aktivnost:
  3.6%
 • Bodovi: 2
 • Spol: Muški
Okretišta tramvaja
« Odgovori #1 u: 02.10.2019. - 22:07 »
Nastavak događanja u Prečkom:

Tramvajsku prugu na Prečkom danas čuvaju zaštitari!

Tramvajsku prugu koju je jučer blokirala obitelj Maršanić danas čuvaju zaštitari, a tramvajski se promet vratio u normalu. Kako bi postigli nekakav dogovor, predstavnici Grada Zagreba i gradonačelnik jutros su se u 7.30 našli s članom obitelji Mladenom Maršanićem.

- Očekivao sam da se ništa neće dogoditi, a ništa se i nije dogodilo. Sastanak nije urodio plodom – rekao je Maršanić za Dnevnik.hr. Dodao je također da čeka da se situacija promijeni do kraja dana, a ako se to ne dogodi, stvari "zaoštravaju do kraja".

Podsjetimo, kako je jučer objasnio Mladen Maršanić, zemljište na kojem se danas nalazi okretište Prečko njegovoj je obitelji oduzeto još za vrijeme Jugoslavije kad im je rečeno da će njihovim posjedom proći cesta. Obitelj je s Gradom u pregovorima već više od dvadeset godina, a posljednjih šest mjeseci postali su i pravomoćno vlasnici zemljišta. Zbog toga su odlučili da im je dosta i blokirali prugu ogradom na koju su postavili znak zabrane s natpisom "Privatan posjed. Pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Damir Lasić istaknuo je da je Grad u pregovorima za plaćanje naknade, ali se mora poštivati procedura, odnosno odluka procjenitelja, procjeniteljskog povjerenstva i nadležne skupštine kako bi sporazumno riješili kolika će ta naknada biti.

(Večernji list)

Offline garfield

 • Globalni moderator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Datum registracije: 09.11.2018.
 • Postova: 617
 • Aktivnost:
  3.6%
 • Bodovi: 2
 • Spol: Muški
Okretišta tramvaja
« Odgovori #2 u: 01.03.2020. - 16:44 »
Opet saga o Prečkom:

Na tramvajskoj stanici Prečko isprika sugrađanima: “Vrlo je izgledno izmještanje pruge s privatnog zemljišta”
Nakon što su u Gradu Zagrebu ponovno zatražili novu procjenu zemljišta u Prečkom, a na kojem se nalazi okretište tramvaja, vlasnici zemljišta su uzvratili udarac.

Na tramvajskoj stanici Prečko osvanuo je oglas u kojem se vlasnik, obitelj Maršanić, ispričava sugrađanima.

“Opće je poznato da je dio okretišta tramvaja Prečko u privatnom vlasništvu. Ovim putem se ispričava sugrađanima grada Zagreba, a posebno stanovnicima naselja Prečko, zbog mogućih poteškoća koje bi mogle proizaći iz vrlo izglednog izmještanja pruge s privatnog zemljišta. Privatno vlasništvo je ustavna kategorija i ne smije biti samo slovo na papiru kako to Gradska uprava promovira”, stoji na plakatu.

Na ovaj potez primoralo ih je priopćenje Grada Zagreba poslano javnosti 27. veljače 2020., a u kojem su naveli da obitelj traži pet puta veći iznos za otkup zemljišta.

“Od Grada Zagreba tako se traži isplatiti iznos od 426 EUR/m2 koji je 6 puta veći od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama (67 EUR/m2), koji je 5 puta veći od utvrđene tržišne procjene nekretnine (79 EUR/m2), koji je 3,4 puta veći od cijene po kojoj je prodana susjedna čestica (125,00 EUR/m2) te 1,5 puta veći od cijene koju je ugovorio posljednji „stjecatelj“ (premda nema dokaza da je navedeni iznos plaćen) – 280,00 EUR/m2”, navodi se u tekstu koji potpisuje Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada.

“Također napominjemo i kako je obitelj Maršanić pokrenula postupak povrata za česticu 6353 k.o. Vrapče Novo 1997. godine. Čestica je parcelirana te su napravljene dvije:

a) 6353/1 k.o. Vrapče Novo površine 4434 m2 – koja je vraćena u cijelosti 2011. pa ne stoji tvrdnja da bi se 23 godine čekalo na povrat djedovine,

b) 6353/2 k.o. Vrapče Novo površine 1425 m2 – koja je vraćena u cijelosti 2015. godine (pravomoćno 2018.).

Obitelj Maršanić je česticu 6353/1 k.o. Vrapče Novo (na kojoj nije izgrađena pruga) površine 4434 m2 prodala 2006. godine za cijenu od 125,00 EUR/m2. Druge obitelji koje su tražile povrat, a čije su čestice ušle pod prugu i okretište, primili su naknadu od 67 EUR/m2. Zemljište koje je predmet povrata (danas k.č.br. 6353/1 i 6353/2) je GUP-om od 1973. godine namijenjeno je kao zelenilo i okretište tramvaja, dok Maršanići i njihovi sljednici traže naknadu za građevinsko zemljište. Maršanići su u prosincu 2019. godine zaključili ugovor kojim prodaju a njihov dotadašnji opunomoćenik Goran Husić kupuje spornu česticu na kojoj je izgrađeno okretište tramvaja za ugovorenu cijenu od 280,00 EUR/m2 (premda nema dokaza da je isti iznos plaćen), a s obzirom na to da je riječ o javnom dobru izvan pravnog prometa Grad Zagreb odriče pravnu valjanost predmetnog ugovora”, dodaju iz Grada.

Podsjetimo, obitelj Maršanić je 1. listopada 2019. podignula ogradu na tramvajskom pruzi na okretištu Prečko. RTL-ova emisija Potraga u lipnju je objavila priču o Maršanićima koji tvrde da im je Jugoslavija uzela zemlju da bi izgradila cestu koja nikada nije napravljena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag. No Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio okretište tramvaja. Tvrde da ih Grad zavlači godinama, a sada im je prekipjelo.

(zagrebancija.com)

Offline garfield

 • Globalni moderator
 • Veteran foruma
 • *****
 • Datum registracije: 09.11.2018.
 • Postova: 617
 • Aktivnost:
  3.6%
 • Bodovi: 2
 • Spol: Muški
Okretišta tramvaja
« Odgovori #3 u: 05.04.2020. - 18:26 »
Na okretištu Gračansko Dolje nalazio se krnji kolosijek koji je služio za parkiranje tramvaja (u slučaju pretjecanja i sl.). Uklonjen je prilikom rekonstrukcije te pruge prije tri godine, a sad se na njegovom mjestu gradi donja postaja nove žičare.

U Facebook grupi Zakaj volim Zagreb našao sam jednu od rijetkih slika tog kolosijeka u funkciji, s radnim M24 T-86, iz 2014.: