Users currently browsing this topic:

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Autor Tema: Okretišta tramvaja  (Posjeta: 53 vremena)

Offline garfield

 • Globalni moderator
 • Aktivan član foruma
 • *****
 • Datum registracije: 09.11.2018.
 • Postova: 434
 • Aktivnost:
  7.2%
 • Bodovi: 1
 • Spol: Muški
Okretišta tramvaja
« u: 01.10.2019. - 20:42 »
Zbog imovinsko-pravnih odnosa jedna obitelj ogradila je danas dio okretišta u Prečkom i time blokirala promet preko njega!


VIDEO/FOTO Ogradom zagradili okretište tramvaja! Maršanić: 'Policija nema pravo maknuti nas s posjeda'

U Prečko je stigla interventna policija zbog obitelji koja je ogradom ogradila okretište tramvaja

Prava drama odvija se u Prečkom gdje je obitelj Maršanić danas popodne počela je ogradama zatvarati i betonirati okretište tramvaja u, a na teren je oko 20.30 sati došla i interventna policija.

Kako je RTL-ova Potraga objavila u lipnju, Jugoslavija je Maršanićima uzela zemlju da bi izgradila cestu koja nikada nije napravljena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag. No Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio, ni manje ni više - okretište tramvaja!

Vlasnici su tada kazali da ih Zagreb već desetljećima zavlači i sada im je dosta. Tvrdili su da će, ako im se ne plati naknada, pozvati zaštitare i na svojoj parceli istresti 15 kubika zemlje i blokirati promet.

To su danas i napravili. Na okretište je stigao i gradonačelnik Milan Bandić koji je u lipnju novinarima Potrage rekao da se ništa neće blokirati. "Neće oni blokirati ništa, Grad nikome nije ostao dužan niti će ostati, obratite se Uredu za imovinu, oni će vas dalje informirati", poručio je tada gradonačelnik Bandić.

Danas je, pak, nakon kratkog telefonskog razgovora rekao da će: "Sve biti u redu" i da će obitelji biti isplaćena odšteta.

"Nažalost, na ovaj način moram doći do svoga"
Vlasnik posjeda Mladen Maršanić gostujući u RTL-u Danas rekao je da je sutra opunomoćenik obitelji pozvan na razgovor kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Očekujem korektan razgovor koji će donijeti rezultat i dogovor. Već pola godine pokušavamo postići dogovor, no nema rezultata jer se Grad oglušuje", kazao je Maršanić.

"Radi se o tri generacije koje to nisu riješile: djed, otac pa sestra i ja kako bi došli u vlasništvo. Tri generacije su u priči. Dvije države, stara Juga i moja Hrvatska za koju sam se zdušno borio. Nažalost, na ovaj način moram doći do svoga. Ovo je moja zemlja i mi smo po pravomoćnom rješenju Grada vlasnici ove zemlje, ali prežalosno je da na ovaj način moramo doći u posjed. Žao mi je ljudi koji koriste okretište Prečko", kazao je. ZET je, dok traje blokada okretišta Prečko, organizirala prijevoz autobusima.

Gradonačelnik Bandić naložio je policiji da ukloni ogradu koju su podigli na okretištu. "Mislim da se to neće dogoditi jer policija nema pravo nas maknuti s našeg privatnog posjeda. Privatno vlasništvo je svetinja i siguran sam da nemaju ovlasti micati nas odavde", zaključio je Maršanić.

Tramvaji se okreću na Jarunu
Zbog ove situacije tramvaji ne voze do Prečkog nego se okreću na Jarunu. "Tramvaji linija 5 i 17 privremeno prometuju skraćeno do okretišta Jarun. Tramvajski promet obustavljen je između okretišta Jarun i okretišta Prečko te je uvedena izvanredna autobusna linija", izvijestili su na servisu Zagrebačkog holdinga.

(RTL)

Offline garfield

 • Globalni moderator
 • Aktivan član foruma
 • *****
 • Datum registracije: 09.11.2018.
 • Postova: 434
 • Aktivnost:
  7.2%
 • Bodovi: 1
 • Spol: Muški
Okretišta tramvaja
« Odgovori #1 u: 02.10.2019. - 22:07 »
Nastavak događanja u Prečkom:

Tramvajsku prugu na Prečkom danas čuvaju zaštitari!

Tramvajsku prugu koju je jučer blokirala obitelj Maršanić danas čuvaju zaštitari, a tramvajski se promet vratio u normalu. Kako bi postigli nekakav dogovor, predstavnici Grada Zagreba i gradonačelnik jutros su se u 7.30 našli s članom obitelji Mladenom Maršanićem.

- Očekivao sam da se ništa neće dogoditi, a ništa se i nije dogodilo. Sastanak nije urodio plodom – rekao je Maršanić za Dnevnik.hr. Dodao je također da čeka da se situacija promijeni do kraja dana, a ako se to ne dogodi, stvari "zaoštravaju do kraja".

Podsjetimo, kako je jučer objasnio Mladen Maršanić, zemljište na kojem se danas nalazi okretište Prečko njegovoj je obitelji oduzeto još za vrijeme Jugoslavije kad im je rečeno da će njihovim posjedom proći cesta. Obitelj je s Gradom u pregovorima već više od dvadeset godina, a posljednjih šest mjeseci postali su i pravomoćno vlasnici zemljišta. Zbog toga su odlučili da im je dosta i blokirali prugu ogradom na koju su postavili znak zabrane s natpisom "Privatan posjed. Pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Damir Lasić istaknuo je da je Grad u pregovorima za plaćanje naknade, ali se mora poštivati procedura, odnosno odluka procjenitelja, procjeniteljskog povjerenstva i nadležne skupštine kako bi sporazumno riješili kolika će ta naknada biti.

(Večernji list)