Razno > Uz kavicu i napolitanke

Astronomija

(1/1)

Laurus97:
Sa svemirske postaje snimili zanimljiv narančasti sjaj oko Zemlje

Nebo iznad Zemlje zapravo nikada nije sasvim tamno. Gornji dijelovi naše atmosfere sjaje u različitim bojama, no nama običnim Zemljanima to je težko vidljivo. Takvu predstavu raznovrsnih boja najbolje možemo promatrati i fotografirati ako se nađemo u orbiti našeg planeta, odnosno na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Tako je NASA nedavno snimila zanimljivu fotografiju na kojoj se može vidjeti neobičan narančasti sjaj oko Zemlje, piše Science Alert. Na snimci se zapravo vidi ''airglow'' (sjaj atmosfere), očaravajuća luminiscencija uzrokovana kemijskim reakcijama visoko u Zemljinoj atmosferi. ISS je narančasti sjaj atmosfere snimio kada je prolazio na visini od 400 kilometara iznad Australije.


Što je ''airglow'' ili sjaj atmosfere

''Airglow'' se obično događa kada ultraljubičasto zračenje sunčeve svjetlosti djeluje na atome dušika i kisika u atmosferi. Atomi se tada ''uzbude'', udaraju jedni u druge i tako stvaraju nama prekrasnu raznobojnu svjetlost.

Kada se na Zemlju gleda iz svemira, naš planet zbog tog sjaja izgleda kao da je umotan u prekrivač blage svjetlosti koja je najčešće zelene boje. No ponekad nas prekrivač iznenadi i prikaže se u drugoj boji, kao što se dogodilo u ovom slučaju.
Ako se ''airglow'' promatra sa Zemlje, podsjeća na polarnu svjetlost (auroru borealis). No sjaj atmosfere se u mnogočemu razlikuje od aurore.

Kao prvo, sjaj je teže uočiti, moramo ga gledati s mjesta gdje nema svjetlosnog zagađenja. Također, nije ograničen na neko određeno područje, već se može vidjeti sa svih dijelova svijeta.

Osim što je predivan za promatranje, ''airglow'' je zanimljiv znanstvenicima jer se pojavljuje točno na granici Zemljine atmosfere i svemira.

Uz to što mogu proučavati razne aspekte atmosfere, znanstvenici mogu istraživati na koje načine su vremenske prilike u atmosferi povezane s onima na Zemlji.


Index.hr

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju