Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Trainz / Mali savjeti a vel'ka pomoć
« Zadnji post od thomcro u Danas u 10:44 »
Ajd da otvorim temu o nečem malom al zato jako konstruktivnom. Pretpostavljam da svi imate problema kad neko područje treba ošumiti i to onda oće zadat velike muke jer tko bi pokrio veliko područje stablima (jasno, netreba ni sa time pretjerivat, treba pazit na grafičku da ona sve to more iščitat). U Trainzu je to riješeno na jednostavan način: kopiranjem  :miga2:. Kako?

Evo ovako:

kopiraju se polja, jedno žuto polje je 10x10m, ja sam sebi napravio dio šume i ground texture za kopirati i to je sad spremno za kopiranje. Kliknuti na tab Tools i sad je sve na najdonjim trima pucima. Krajnji lijevi kopira teren (ja ga u pravilu isključim), srednji kopira ground texturu a krajnji desni kopira sve objekte na označenom području (pod sve mislim na doslovno sve što je u označenom području!).


sad se klikne na u srednjem redu na krajnje lijevi puc i označi što se želi kopiati lijevom tipkom mišonje


odznačiti da kopira i teren


zatim kliknuti na kvačicu u sredini srednjeg reda i dobije se prazno polje


i sad se samo klika lijevom tipkom i sadi šuma, dela bauštela ...


Nemojte pretjerat sa stablićima, nemojte pretjerat sa zgradama, nastojte koristiti stvari sa što manje poligona i što laganije (u kb po mogućnosti) ... pazite da vam grafička to more progutat. Ako kod učitavanja šteka, sekiru u ruke i sasjeć šumu ili pol kila denamita i porušat zgrade  :haha: (da grafička more dihat)

Ako se klikne na neki drugi tab (zdesna) ova akcija se poništava i ako se opet oće štogod saditi il' delat bauštela sve se mora nanovo postaviti!2
... al shvatil si šta je pojeta šte reć ... čuda se mogu našravit. Jedini problem, i to poveći!, je vrijeme. Meni znaju reć lako tebi ti si u penziji, imaš vremena ko u priči. Vražju mater imam, idem leć oko 2-3 iza ponoći, dižem se svaki dan u 7 jutro ... i onda sve ispočetka. Rijetko ubijem oko popodne, u biti spavam par sati. Skoro ko Nikola Tesla  :haha:.

I nemam baš vremena stalno delat po Trainzu, ne onoliko kulko bi htio.
3
Tako s AI-jem može se svašta - ako to nadovežemo na realnu mapu, uz ponešto petljanja njime bi se moglo napraviti stvarni vozni red putničkih vlakova!

Jedino je problem što u Trainzu AI često zna štekat, postaviš vlaku naredbu (npr. Drive to), a on krene u krivom smjeru po svom, pa se izgubi i svašta. Npr. u ovoj mapi Hawes Junction koju si spomenuo jedan putnički vlak zna često kretat s kolodvora unatrag u krivom smjeru.  :koluta: Pa je tu često potrebno ručno razrješavanje.
4
Ali ... mogu još zeru malo zapaprit juš'cu  :migmig:? Šta je sa AI? Ono ... stavi se na mapu deset kompozicija, postavi im se sve živo i mrtvo (da voze da staju da prde da piašju da idu klopat da se križaju ... sa jednim sa pet vlakova ... ) i vozi se sa jedanaestim vlakom  :vrag1:. Ha, kako to sad izgleda?

Ako nećete zapapreno, oćete čilija  :haha:? Uz prugu postave se aktivne kamere + sve ovo šta sam gore nabrojio ... a kako sad to izgleda? Mogući scenario: kresnete Trainz, odaberete riječku prugu, pasivan scenario i kliknete na drive ... sjednete uz monitor i uživate!!! AI sve odrađuje umjesto vas  :zelen1:. Imate takvo nešto u Trainzu, mapa se zove Hawes Junction i odaberete desno bilo koji sešn koji završava sa Passive. Vaše je da sjedite i uživate, ko da gledate dobar željeznički muvi. Trebaju vam samo kokice i latica-dve-tri dobre pivčuge  :zelen1:
5
Ja sam, reknimo, u jednoj vrsti prednosti jer imam tu mapu koju je delal K 357 pa se sa njom more svašta. Puklo mene odavna da tu mapu raskupusam, bar na tri djela, Zagreb Ogulin/Moravice, Moravice Rijeka i Pivka Rijeka. To su neke idealne udaljenosti i po stvarnom vremenu i po Trainzu. Otkako imam tu mapu još ju nisam prošal u jednom šutu jer jedva imam živaca doć vlakom do Delnica (iz Rijeke)

Vezano za tramvajske mape (Zagreb i Osijek) žao mi je šta nisam izvukal 'Zagreb' iz ?Riječke pruge' i na tom djelu napravil tramvajsku mapu. Al nikad nije kasno, moral bi pogledat kako stoje kompasi, mislim da su čak i kompatibilne. Jedino bi trebalo dići ovu tramvajsku šta sam ju delal dignut na pravu visinu i sve spojiti. Al nije problem ni nanovo ju napravit na tom djelu od 'riječke ...' jer postoje objekti i samo treba povuć prugu i infrastrukturu. Osijek je nažalost neka budućnost, daleka ... bliska ...  :hm: ... u ovome trenutku mislim ipak daleka. Sve je trenutno usmjereno u 'riječku ...' bar do Ogulina. Ipak je podnošljivih dva/dva i po sata dobre vožnje.

6
Ima koja parnjača izložena na potezu od Ogulina prema Splitu (osim u Gračacu i Kninu)?
I na potezu od Zagreba prema Rijeci (osim u Ogulinu)?
... koliko ja znam ne.

U Karlovacu je izložen likovni signal, u Roču je izložena jedna osovina, neznam od koje lokomotive al mogla bi birti od 51-nice
7
Thomcro, hvala na opisima.

Izrada ruta, da, zahtijeva strahovito puno vremena kojega je uvijek premalo. Pogotovo raznorazni detalji, potrebni da sve izgleda kako treba.
Tako da ove ideje o cijeloj mreži HŽ-a time otpadaju, mada bi to bilo idealno.
A kad bismo i popisali sve rute koje bismo htjeli, opet bismo došli do cijele mreže, svih 2605 km koliko ima pruga u Hrvatskoj, plus neke ukinute pruge, plus Slovenija...  :zelen1: I da imamo svo vrijeme svijeta opet bi bilo previše toga za napraviti. Plus takva ogromna mapa ne bi ni bila moguća u jednom komadu jer ju nema računala koje bi ju moglo pokrenut.

Ajd kad navodimo listu želja za mape, dodao bih tome tramvajske mreže Zagreba i Osijeka.  :zelen1:

Što se tiče eventualnog slanja baseboarda, još bi mi možda bilo lakše čak krenuti s mapom iz nule. Jedino u tom slučaju eventualno spajanje ne bi bilo moguće, jer se ne bi poklapali položaji pruge.
8
Ima koja parnjača izložena na potezu od Ogulina prema Splitu (osim u Gračacu i Kninu)?

I na potezu od Zagreba prema Rijeci (osim u Ogulinu)?
9
U HŽM su:
11-015, 22-077, 33-098, 51-144, 62-054, 116-037 i MÁV 377.443, također i jedna industrijska bez ložišta vatre te jedna uskotračna, oznake 207 za koju ne znam gdje je vozila.

U depou u Osijeku je 51-014.

U Slavonskom Brodu uz 51-142 (to je ona iz filma Vlak u snijegu) je i uskotračna 83-176. A u spomen na Vlak u snijegu u Velikom Grđevcu je 51-053 (i tri Baatića).

U Sisku je 22-047 i još pokoja lokomotiva (ne znam napamet).

U Spomen-domu Jasenovac je 20-184.

Na RK se nalaze skupa ostaci 4 lokomotive: 51-141, dvije serije 11 (11-059 i 11-062 mislim) te jedna serije 33 kojoj ne znam broj.
10
Ploče: 83-106
 Str: [1] 2 3 ... 10